Zorgverzekering & Studentenzorgverzekering

Iedereen in Nederland heeft recht op goede basiszorg. Daarom zijn we allemaal verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Je kiest hierbij voor een natura- of een restitutiepolis. Daarnaast kun je je aanvullend verzekeren voor onder meer fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, tandarts en orthodontie.

Wat dekt de basisverzekering?

De termen basisverzekering en zorgverzekering worden beide gebruikt. De basisverzekering is voor iedere Nederlander hetzelfde. De belangrijkste onderdelen van de basisverzekering zijn: huisarts, ziekenhuis (losse consulten en verblijf), medicijnen, psycholoog en psychiater, verloskundige en kraamhulp, fysiotherapie en tandarts tot 18 jaar.

Het Nederlandse basispakket is heel uitgebreid. Er zitten ook behandelingen in het pakket die je misschien niet nodig hebt. Zo betaal je mee aan de kraamzorg voor jonge moeders. Maar dat geldt andersom ook, jonge moeders en ouderen betalen ook mee aan jouw zorg die zij niet nodig hebben.

Natura- of restitutiepolis

Bij een zorgverzekering kun je kiezen uit twee varianten: natura of restitutie. De naturapolis is goedkoper. Hierbij beslist de verzekeraar bij welke artsen en ziekenhuizen jij terecht kunt. Wil je toch liever naar een ander ziekenhuis, dan moet je een gedeelte van de kosten zelf betalen. Een restitutiepolis is duurder. Hiermee kies je zelf je ziekenhuis én vergoedt de verzekeraar altijd alle kosten.

Aanvullende of tandartsverzekering

In beginsel kun je zelf inschatten of een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering in jouw situatie voordelen biedt. Bij sommige kosten is het duidelijk dat je ze zult gaan maken, zoals de kosten van een tandartscontrole. Veel andere kosten zijn echter onzeker. Heb je fysiotherapie nodig? Zo ja, hoeveel behandelingen? Eventueel kunnen wij je helpen kiezen voor de juiste aanvullende- en tandartsverzekering.

Een hoger eigen risico

De basisverzekering heeft een verplicht eigen risico. In 2018 is dat € 385. Je kunt ervoor kiezen je eigen risico te verhogen, tot maximaal € 885. Je premie wordt dan lager. Het risico is daarmee wel dat je, als je bijvoorbeeld na een operatie een paar nachten in het ziekenhuis moet blijven, in één keer een fors bedrag moet betalen.

Zorgverzekering voor studenten

Voor studenten zijn er speciale studentenzorgverzekeringen. Deze verzekeringen hebben een aantrekkelijke premie en een dekking die specifiek is afgestemd op studenten. Natuurlijk wil jij voor jezelf, of voor jouw zoon of dochter, niet meer betalen dan nodig is.

Een zorgverzekering die bij je past, met een lage premie?

Wij informeren je graag!

Manon van Bronkhorst Office Manager