Woonhuisverzekering

Met de opstalverzekering, ook wel bekend als de woonhuisverzekering, verzeker jij je tegen schade aan je huis. Bijvoorbeeld schade door brand, inbraak of een lekkage. Dit zijn schades die al snel kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s of meer, als er schade optreedt aan de constructie van het huis.

Wat dekt de opstalverzekering?

De opstalverzekering dekt schade aan je woning die ontstaan is door bijvoorbeeld brand, diefstal, storm en bliksem. De verzekering geldt voor alles dat bij je woning hoort, inclusief je keuken, badkamer, zonnepanelen, verwarming en houten vloer. Bij de meeste verzekeraars is daarnaast de dekking ruimer, waarbij ruiten, tuin en schuur ook zijn meeverzekerd.

Onderdelen van je woning die niet ‘vast’ zitten en dus bij verhuizing meegenomen zouden kunnen worden, verzeker je met de inboedelverzekering. Naast meubels vallen hier bijvoorbeeld gordijnen en een niet verlijmde vloer onder. Zorg dat je vooraf zekerheid hebt over de exacte dekking van je verzekering. Dat voorkomt vervelende verrassingen achteraf.

Pas op: onderverzekering!

De meeste opstalverzekeringen bieden een garantie tegen onderverzekering. De waarde van je verzekering is dan altijd voldoende. Heb je deze garantie niet, zorg dan zelf voor voldoende dekking. Een huis van € 250.000 moet voor € 250.000 verzekerd worden anders krijg je bij schade een lagere vergoeding.

Stel, je hebt een extra verdieping op je huis gebouwd. Op jouw polisblad staat een verzekerde waarde van € 200.000, maar door de extra verdieping is jouw huis € 250.000 waard. Vervolgens ontstaat er een brand. De schade bedraagt € 10.000. Jouw verzekeraar ontdekt echter dat je woning voor € 50.000 (= 20%) te weinig verzekerd is. Hij keert dan ook 20% minder uit waardoor je € 2.000 misloopt.

Opstalverzekering versus inboedelverzekering

Door een verschoven dakpan ontstaat een lekkage. Je dakisolatie, muren, gordijnen, laminaatvloer en de laptop op de vensterbank beschadigen. Deze schade claim je via je opstalverzekering (dakisolatie en muren) én je inboedelverzekering (gordijnen, laminaatvloer en laptop).

Het onderbrengen van beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar voorkomt discussie bij schade en is daarom aan te raden. Indien je kiest voor twee verschillende verzekeraars kun je je volledige schade ook gewoon claimen. In dat geval kunnen wij je helpen met de schademelding.

Verzekering met voorwaarden die jij belangrijk vindt?

Laat ons een selectie maken!