Pensioen | DGA Pensioen

Bij de meeste bedrijven en organisaties kunnen werknemers gebruik maken van een collectieve pensioenregeling, bijvoorbeeld via een pensioenfonds of verzekeraar. Veel ondernemers ‘vergeten’ echter hun eigen pensioen veilig te stellen. Dat kan een verkeerde beslissing zijn. Begin je namelijk te laat met het opbouwen van pensioen, dan betaal je fors meer premie of ontvang je een lager pensioen. Kies daarom tijdig voor jouw toekomstige zekerheid.

Risico bij zelf pensioen opbouwen

Meestal ontvang je wel AOW, maar dit is slechts een basisinkomen en mogelijk niet genoeg om je leven op dezelfde wijze voort te zetten.

Bij tegenvallende bedrijfsresultaten of faillissement van de onderneming, kan de uitkering voor jouw pensioen in gevaar komen of zelfs geheel vervallen. Bij een pensioenverzekering is dit niet het geval.

Uiteraard is het opbouwen van pensioen in de eigen onderneming goedkoper. De kosten van een eventuele accountant, fiscalist en beleggingsadviseur daargelaten. Daarnaast kun je vrij over je pensioengeld beschikken mocht je dit nodig hebben voor jouw bedrijf. Dit voordeel vormt daarmee uiteraard ook een risico.

 

Zo bouw je als ondernemer pensioen op

Pensioen opbouwen kan op twee manieren: binnen de eigen onderneming (DGA pensioen, ook wel Directeur Groot Aandeelhouder pensioen) of bij een pensioenverzekeraar. Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen, maar het belangrijkste verschil is misschien wel het risico dat je loopt.

Pensioen via pensioenverzekeraar

Via een pensioenverzekeraar spaar je fiscaal vriendelijk voor je pensioen via een pensioenverzekering. Je pensioenkapitaal staat veilig gestald. Wel is deze manier van pensioen opbouwen duurder. Van de premie die je betaalt, gaat een deel op aan kosten en winst voor de verzekeraar.