Maximale hypotheek verantwoord?
Stel dat de prijs van je huis daalt. Heb je er in dat geval verstandig aan gedaan om voor een maximale hypotheek te kiezen?
Stel dat de prijs van je huis daalt. Heb je er in dat geval verstandig aan gedaan om voor een maximale hypotheek te kiezen?
Je leven kan veranderen. Je vindt een nieuwe baan aan de andere kant van het land, je raakt je baan kwijt of je huwelijk mondt uit in een echtscheiding. In die situatie kan het voorkomen dat je moet verhuizen en je huis met verlies moet verkopen.
Gelukkig zijn er dan nog steeds mogelijkheden. Je kunt spaargeld inzetten om de ontstane restschuld mee af te lossen. Je kunt een deel van je restschuld ook meefinancieren in de hypotheek van je volgende woning of een persoonlijke lening afsluiten.
Sommige mensen met een eigen woning zijn bang voor het ‘risico op waardedaling’. De kans op een waardestijging is eigenlijk veel groter. Er zijn in de geschiedenis veel meer jaren geweest waarin de waarde van een huis is gestegen, dan dat er jaren zijn waarin de prijzen daalden.
Kijk je naar de cijfers van Het Kadaster, dan zie je dat sinds 1947 de huizenprijzen alleen in de jaren 1979, 1980, 1981, 1982, 1984, 2009, 2012 en 2014 daalden. Op basis van deze historie heb je statistisch een kans van 88% op een waardestijging en 12% kans op een waardedaling.
In principe geldt: “Ja, een maximale lening is verantwoord”. De maximale hypotheek die jij kunt krijgen wordt namelijk indirect door de overheid bepaalt. De overheid heeft er geen belang bij om jou in de financiële problemen te laten komen. Daarom is het zelfs wanneer je ‘maximaal’ leent, volgens de overheid nog verantwoord.