Hypotheekrenteaftrek

De overheid maakt het kopen van een woning aantrekkelijk door een subsidie te verstrekken. Die subsidie noemen we de hypotheekrenteaftrek. De rente die je betaalt over jouw hypotheek, mag je fiscaal verrekenen met de inkomstenbelasting. Hierdoor krijg je dus flink wat geld terug.

Voor nieuw te sluiten hypotheken geldt deze aftrek overigens alleen bij de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek.

Rekenvoorbeeld

Jouw hypotheek bedraagt twee ton. Je betaalt 4% rente. Dit is omgerekend € 8.000 bruto rente per jaar, ofwel € 667 per maand. Dit bedrag, minus een drempel genaamd het Eigen Woning Forfait, trek je af van je inkomsten. Daardoor dalen je rentelasten naar € 5.270 netto, ofwel: € 439 per maand.

Hypotheek voor starters

Voor starters die een huis willen kopen, zijn er verschillende mogelijkheden om extra of voordeliger te lenen. Bijvoorbeeld via de lagere rente die bij Nationale Hypotheek Garantie komt kijken. Deze garantie geldt ook wanneer je géén starter bent.

Meer informatie

Verantwoord lenen

Je hebt een leuke woning in het vizier maar wilt niet het risico lopen op té hoge lasten. Gelukkig gebeurt dat in de meeste gevallen ook niet. De overheid heeft grenzen gesteld aan wat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een huis.

Meer informatie

Hypotheek oversluiten

Heb je al een hypotheek, maar zou je jouw maandelijkse lasten willen verlagen of wil je juist de zekerheid hebben van lage lasten in de toekomst? Dan kan het raadzaam zijn je hypotheek over te sluiten.

Meer informatie