Via werkgever

Bij vrijwel alle bedrijven en organisaties neem je als medewerker automatisch deel aan een pensioenregeling. Het pensioen wat jij bij een werkgever opbouwt, komt bovenop het bedrag aan AOW. Het werkgeverspensioen wordt opgebouwd in het pensioenfonds dat binnen jouw CAO is vastgelegd. Daarnaast kan het zijn dat je werkgever jouw pensioen bij een verzekeraar heeft ondergebracht.

Pensioen via een pensioenfonds

Bouw jij pensioen op via een pensioenfonds, zoals ABP, Zorg en Welzijn of  Metaal en Techniek? Dan spaar je in de meeste gevallen voor een vaste uitkering op je pensioenleeftijd.

In veel gevallen bedraagt deze uitkering, inclusief het bedrag dat je aan AOW ontvangt, 70% van je gemiddelde salaris. Ten opzichte van het salaris dat je net voor je pensioenleeftijd verdiende, is dat een flinke stap terug. Het kan daarom nuttig zijn om je pensioen aan te vullen.

Pensioen via je bedrijf bij een verzekeraar

Doe je mee aan de pensioenregeling van een bedrijf, dan zijn er twee opties. Bij de eerste optie bouw je net als bij het pensioenfonds zo’n 70% op van je gemiddelde salaris. Een tweede variant is dat je een vaste premie per maand betaalt.

Welk bedrag je uiteindelijk bij elkaar spaart is in dat geval vooraf nog niet bekend. Dat hangt af van je spaar- en/of beleggingsrendement. Doel is om uit te komen op dezelfde 70% van het gemiddelde salaris. Door de tussentijdse rendementen kan dit uiteindelijk hoger of juist lager uitvallen.

Bouw je voldoende pensioen op?

Lees hier meer over zelf bijverzekeren

René Holtkamp Financieel adviseur