Belastingvoordeel

De overheid biedt jou interessante mogelijkheden om fiscaal vriendelijk bij te sparen voor je pensioen. Hiertoe mag je sparen van je brutosalaris, ofwel: over je salaris waar nog geen belasting over betaald is. Die belasting betaal je overigens wel, maar pas ná je pensioen. Die belasting is dan fors lager.

Wat is je belastingvoordeel?

Over een salaris tussen € 20.000 en € 34.000 afgerond betaal je 40,85% belasting. Als gepensioneerde betaal je over een vergelijkbare uitkering in dat geval maar 22,95% belasting. Het fiscale voordeel is omgerekend dus 17,90%. Anders gezegd: van elke € 100 inleg, betaalt de overheid € 17,90 mee.

Hoe benut je jouw belastingvoordeel?

Om in aanmerking te komen voor dit belastingvoordeel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat jouw pensioengeld op een geblokkeerde spaarrekening staat. Die spaarrekening wordt pas beschikbaar op het moment dat je met pensioen gaat.

Sparen zonder belastingvoordeel

Je kunt er ook voor kiezen het belastingvoordeel links te laten liggen. Het voordeel daarvan is dat je jouw spaargeld kunt benutten wanneer het jou uitkomt. Bijvoorbeeld wanneer je vijf jaar vóór je pensioenleeftijd al een sabbatical wilt nemen.

Je moet dan zelf een buffer creëren voor tijden dat er minder inkomen is. Daarbij is er discipline nodig om het spaargeld te reserveren voor je pensioen.

Als je zelf geld opzij gaat zetten voor je pensioen kun je ook kiezen om te gaan beleggen.